Çimento, Cam ve Seramik Sektörlerimizin Sürdürülebilirlik Yolunda Eylem Planları Açıklandı


Çimento, Cam ve Seramik Sektörlerimizin Sürdürülebilirlik Yolunda Eylem Planları Açıklandı


TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu, sektör temsilcileri ve basın mensuplarının katılımlarıyla "Çimento, Cam ve Seramik Sektörleri Sürdürülebilirlik Eylem Planları Basın Lansmanı" 4 Haziran 2024 tarihinde, İstanbul TİM Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirilmiştir. Lansmanda sektörlerimizin ekonomik, çevresel ve sosyal dönüşümüne yönelik strateji ve eylemlerin belirlendiği sürdürülebilirlik planları açıklanmıştır.

Konuşmasında karbon vergisine ödenecek kaynağın yeşil dönüşüm için kullanılabileceğini belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TİM olarak Sınırda Karbon Düzenlemesini ihracatçılara doğru anlatabilmek için birçok çalışma yürüttüklerine değinmiştir.

Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz ise seramik sektörünün sürdürülebilirlik ekseninde dönüşmek ve yenilikçi çözümler geliştirmek hususunda fazlasıyla potansiyel barındırdığına vurgu yapıp, tüm bu dönüşümlerin desteklenmesi için devlet desteklerinin artırılmasını ve başta GES yatırımlarına yönelik olmak üzere finansman kaynaklarının genişletilmesini talep ettiklerini ifade etmiştir.

Çimentonun Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizması kapsamında öncelikli kabul edilen altı sektörden biri olduğunu hatırlatan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulhamit Akçay, Avrupa’nın 20 yılda kademeli olarak geçtiği bu sürecin ülkemiz için adil olmayacak şekilde son derece kısa sürede gerçekleşmesi durumunda kaldığına değinmiş, bu koşullara rağmen çimento sektörü için bu dönüşümde önemli adımlar atıldığını açıklamıştır.

Cam sektörü adına katılımcılara seslenen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tansu Kumru ise çevre dostu bir ürün olan ve enerji tasarrufu sağlayan cam ürünlerinin kullanıldığı her alanda sürdürülebilirlik açısından büyük bir avantaj sunduğuna vurgu yaparken, ülkemizde düşük seviyelerde geri dönüşümü yapılan cam kırığının geri dönüşüm oranlarının artırması gerektiğine dikkat çekmiştir.

Açılış konuşmalarının ardından sektörler için hazırlanan raporların sunumu Ernst & Young İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Hizmetleri tarafından gerçekleştirilmiş olup, programın ardından basın mensupları, Yönetim Kurulu Başkanı ve Yardımcılarımıza sorularını yönlendirmiştir.

Sektörlerimiz adına hazırlanan Sürdürülebilirlik Eylem Planı Raporlarına aşağıdaki adreslerden ulaşılabilmektedir.

Çimento Sektörü:

https://ccst.org.tr/Uploads/arastirmaRaporlari_view/ccsib-surdurulebilirlik-raporlari-turkish-cement.pdf

Cam Sektörü:

https://ccst.org.tr/Uploads/arastirmaRaporlari_view/ccsib-surdurulebilirlik-raporlari-turkish-glass.pdf

Seramik Sektörü:

https://ccst.org.tr/Uploads/arastirmaRaporlari_view/ccsib-surdurulebilirlik-raporlari-turkish-ceramics.pdf


Önceki Haber Sonraki Haber