"Turkishceramics" İngiliz Mimarları Seramiğin Ana Vatanı Türkiye'de ağırlayarak Türk seramiklerini tanıttı


"Turkishceramics" İngiliz Mimarları Seramiğin Ana Vatanı Türkiye'de ağırlayarak Türk seramiklerini tanıttı


Türk Seramikleri Tanıtım Grubu tarafından 24 – 27 Mayıs tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleştirilen ‘Westanbul Eastanbul Architectural Weekend’ etkinliği çerçevesinde, İngiltere merkezli dünyanın sayılı mimarlık firmalarından temsilciler İstanbul’da ağırlandı. İçlerinde iç mimarların, tasarımcıların, mimarlık firması kurucularının yer aldığı 19 kişilik gruba Türk Seramikleri Tanıtım Grubu Başkanı Bahadır Kayan, Türk seramik firmalarının temsilcileri ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri temsilcileri eşlik etti.

İlki gerçekleştirilen ‘Westanbul Eastanbul Architectural Weekend’ Kapsamında 19 İngiliz Mimar İstanbul’da ağırlandı.

Türk Seramikleri Tanıtım Grubu 2011 yılında yaptığı çalıştaylarda yeni hedef pazarlar belirlemiş ve 2012 yılında uygulanmak üzere, bu hedef ülkelere yönelik yeni tanıtım çalışmaları planlamıştı. Bu plan kapsamında, merkezi İngiltere’de yer alan ve dünya çapında işlere imza atmış, Kıta Avrupası’nın yanı sıra Orta Doğu ve Arabistan gibi proje pazarlarına da çalışmalar yapan mimarlık firmalarından yetkililerin İstanbul’da ağırlanması ve 8000 yıllık Türk seramiğinin yerinde tanıtılmasına karar verilmişti. Bu amaçla ilk olarak RIBA (Royal Institute Of British Architects) eski direktörü Charles Knevitt’den danışmanlık alan Türk Seramikleri Tanıtım Grubu, İngiltere’deki mimarlık ofislerine ulaşarak bu ofislerden yetkilileri İstanbul’a davet etti.

24 – 27 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşen ‘Westanbul Eastanbul Architectural Weekend’ etkinliği boyunca tüm konaklama ve seyahatleri Türk Seramikleri Tanıtım Grubu tarafından karşılanan gruba Türk seramiklerini, Türk mimari anlayışını ve sektörü tanıtırken aynı zamanda İstanbul’da eğlenceli vakit geçirmelerini sağlayacak detaylı bir program hazırlandı. Bu program dahilinde, ilk gün ünlü Türk mimar Han Tümertekin tarafından restore edilen Salt Galata’da sektörle tanışma ve Türk seramikleriyle ilgili bilgilendirme toplantısı yapıldı. Tanıtım Grubu başkanı Bahadır Kayan’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıda, yüksek mimar Ali Onat Türker Türk seramiğinin 8000 yıllık geçmişini ve bugün geldiği noktayı anlatırken; mimar, eleştirmen ve tasarımcı Gökhan Karakuş Türk mimari bakış açısını ve özelliklerini tarihi örnekleriyle İngiliz mimarlarla paylaştı. Mimarlar tarafından büyük ilgi gören sunumların ardından Han Tümertekin restore ettiği Salt Galata ve Salt Beyoğlu hakkında bilgi verdikten sonra mimarlara içinde bulundukları Salt Galata’yı gezdirdi. Türk mimarlar ve Türk seramik firmalarının temsilcileri ile İngiliz mimarların bir araya geldiği bu toplantıda firmalar kendilerini tanıtma imkanı bulurken, Türk mimarlar da kendi çalışmalarıyla ilgili bilgi paylaşımlarında bulundular. İngiliz mimarlara Türk mimari bakış açısını daha detaylı aktarabilmek, Türk mimari firmalarının başarılarını paylaşabilmek amacıyla günün geri kalan kısmında, iki önemli Türk mimari firması Tabanlıoğlu Mimarlık ve Emre Arolat Mimarlık ofisleri ziyaret edildi. Türk mimarlar kendi proje ve çalışmalarını İngiliz mimara anlatarak bilgi aktarımında bulundular.

‘Westanbul Eastanbul Architectural Weekend’ etkinliği kapsamında Türk seramik firmalarının showroomlarından örnekler de yabancı mimarlar tarafından ziyaret edildi. Gezilen showroomlar sırasında mimarlara Türk seramik firmalarının kapasiteleri, kullandıkları son teknolojiler, trendler ve tasarımlar hakkında bilgi verildi.

Organizasyon boyunca İstanbul’un mimarisi, tarihi ve kültürüyle ünlü mekanlarında ağırlanan İngiliz mimarlar, organizasyonun son gününde İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Tarihi Araştırma Görevlisi Bilge Ar eşliğinde Tarihi Yarımada’yı gezdiler. Başarıyla tamamlanan ‘Westanbul Eastanbul Architectural Weekend’ programı sonunda Türk seramik firmaları ile İngiliz mimarlar arasında köprü kurulmuş oldu.

Detaylı bilgi için: www.turkishceramics.com ya da deryakarakoc@markam.com.tr


Önceki Haber Sonraki Haber