Royal Academy of Arts'ın Yeni Dış Mekanı Enstalasyonu Londra'da Halka Açıldı


Royal Academy of Arts'ın Yeni Dış Mekanı Enstalasyonu Londra'da Halka Açıldı


Seramik Tanıtım Grubu ve İngiltere’nin en önemli sanat kuruluşlarından biri sayılan Royal Academy of Arts tarafından seçilen İstanbul merkezli mimari proje şirketi SO? Mimarlık ve Fikriyat’ın tasarladığı, tamamı seramikten yapılmış kentsel müdahale niteliğindeki Beklenmedik Tepe (Unexpected Hill) 02 Temmuz 2015’ de halka açıldı. Eylül ayının sonuna kadar ziyaretçilere açık olacak olan Beklenmedik Tepe enstalasyonu, Royal Academy of Arts’ın İkinci Derece Sit Alanı olan Burlington Gardens cephesinin girişinde bulunuyor.

Proje için sunulan tasarımlar Stanton Williams Architects’den Alan Stanton RA; Royal College of Arts’dan Dr. Peter Oakley; Royal Academy of Arts’dan Kate Goodwin ve Seramik Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan’dan oluşan jüri tarafından değerlendirildi.

Jüri, SO? Mimarlık ve Fikriyat’ın Beklenmedik Tepe enstalâsyonu ile binanın ötesine taşan ve çevresindeki bölgelere kadar uzanan halka açık bir yer olarak planladığı tasarımdan ve seramiklerin olağandışı ve yaratıcı bir şekilde kullanımından çok etkilendi. Tasarım, doğası gereği iki boyutlu olan ve genellikle dekoratif bir unsur olarak kullanılan bir malzemenin, kamu kullanımına açık üç boyutlu bir yapı yaratabileceğini gösteriyor. Beklenmedik Tepe Burlington Gardens’ın hem 19. Yüzyıla özgü görünümüyle iletişim kurarken hem de girişindeki boş alanı yeni bir mekana dönüştürüyor.

Beklenmedik Tepe’de kullanılan geometrik şekiller tarih boyunca kullanılan iki boyutlu seramik model ve desenlerden ilham alınarak elde edilmiş. SO? Mimarlık ve Fikriyat’ın kurucularından Sevince Bayrak bunu şöyle açıklıyor:

“Üç boyutlu bir form yaratmak için üçgenlerin geometrik modellerini değiştirdik. Örneğin iki boyutlu bir objeyi üç boyutlu bir alana dönüştürmek için geometriyi kullanmamız konusunda Mukarnas formunun prensipleri bize yardımcı oldu ve bir tepe, yani üç boyutlu bir yapının en yüksek noktasını ziyaretçilerinden içinden geçebilecekleri bir tünel olarak yarattık. ”

Seramik Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan bu konudaki görüşlerini belirtirken,

“Turkishceramics bu yıl Royal Academy of Arts’ın 2015 Mimarlık Programına destek vermekten büyük bir memnuniyet duymaktadır. Bu kadar saygın bir kurumla birlikte çalışmak ve Burlington Gardens’da yapılacak enstalâsyonda, Türk seramiklerinin yaratıcı bir şekilde uygulanabileceğini göstermek bizler için heyecan verici bir fırsat.” dedi.


Önceki Haber Sonraki Haber